אייקון ארכיטקטוני

מגדלור בעיר ללא נמל - השראה אדריכלית

 

מאחורי התכנון של מגדל נוה חי ונושם סיפור. מהות העשייה על פי האדריכל גל מרום היא לאסוף רצונות ותשוקות של אנשים ולבנות מהם את ה"פסארולה" (ספינה מעופפת ע"י גלובוסים מלאים רצונות אנושיים - מתוך 'דברי ימי מנזר' של ז'וז'ה סראמגו) האישית שלהם.

 

במגדל נוה, הסיפור הייחודי מקבל משמעות עמוקה ומכיל מערכת שלמה של מושגים מופשטים המרכיבים אותו ונותנים לו נופך דרמטי ומרגש. לדברי מרום, העיסוק ביצירות בלתי תלויות בזמן הינו מרכיב עיקרי בתהליך התכנון. כאשר אנו מביטים במגדלי מגורים, אנו בוחנים את העיר כרקע למבנה ומתכננים כיצד הוא ייטמע בה ויהפוך לחלק בלתי נפרד מהנוף המקומי, מבלי להתחשב בזמן החולף ובשינויים הכרוכים בו. מגדל נוה עומד ללא ספק בהגדרה: יצירה אדריכלית על-זמנית המחברת בין האופי הייחודי של בת-ים, מיקום הפרויקט וצרכי הדיירים.

 

בבסיס הסיפור של מגדל נוה עמדה הכוונה ליצור לעיר בת-ים מגדלור שיופיו ויחודו ייראו למרחקים. כבר בשלב הצגת הפרויקט לראש העיר ולפורום העירייה הנרחב נמנעו מלהציג את הפרויקט כמגדל והתייחסו אליו כמגדלור. הסיפור שקנה את לב כולם היה זה של המגדלור החולש על העיר שאין בה נמל.

בהתאם לרוח זו, תוכנן המגדל כאשר בחזיתו הפונה אל הים הוצב סנפיר מוזהב עצום המאיר את המגדל לכל גובהו. השתקפות הסנפיר בבריכה מיוחדת שנבתנה תחתיו מכפילה את נוכחותו והופכת אותו לאייקון של ממש.

 

המיקום הגאוגרפי הייחודי של מגדל נוה בדרום הטיילת על קו המים והעובדה שהוא מסמן את קצהה הדרום מערבי של העיר, הנחו את בניית הקונספט האדריכלית כולה. מושגים כמו סנפיר, מפרש ומגדלור זכו לקבל פרשנות חדשה והשילוב בין הביטויי שלהם לבין הגישה הפתוחה והחדשנית המסרבת להיכנע לאופנתיות ארעית ודוגלת בחיפוש מתמיד ובלתי תלוי אחר פתרונות עיצוביים על-זמניים, יצרו את הבניין המיוחד שנראה כתכשיט קסום, שזוהרו מנצנץ תמידית לעבר הים הגדול והאופק.